Понедельник, 19.11.2018, 09:08Главная | Регистрация | Вход

Аудитория сайта

Форма входа

Категории раздела

Каталоги,рейтинги

Херсонский ТОП

Поиск

Облако тегов

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Каталог статей
Главная » Статьи » Все о "Риверме"

Вырощування органічних (еколгічно чистих) помідорів

Підготовка насіння до висівання

Пропустимо історичну довідку, склад та корисність помідорів. Про це багато говорилося в попередніх номерах журналу. Перейдемо відразу до підготовки насіння.

Підготовка насіння — це дуже важли­вий етап у технології вирощування помі­дорів. Насіння має бути чистосортним, з доброю схожістю та енергією пророс­тання, не нижче 1-го класу за сортовими та посівними якостями. Енергію про­ростання визначають у процентах від кількості насіння, яке проросло і наклю­нулося протягом шести днів, а схожість через десять днів.

Відбір насіння за питомою масою (або калібрування) роблять так, його за­сипають у 3-5%-ний розчин кухонної солі або аміачної селітри на 3 хв. Протя­гом 1—2 хв. Насіння помішують і дають відстоятися 3—4 хв. При цьому великі повноцінні насінини осідають на дно, а дрібні й щуплі спливають. Насінини, які спливли, видаляють і розчин злива­ють. Повноцінне насіння 2—3 рази до­бре промивають у чистій проточній воді, розстилають тонким шаром на брезенті, просушують до сипучості.

Щоб запобігти захворюванню рослин грибними та бактеріальними хворобами, насіння дезінфікують протягом 15—20 хв в 1%-ному розчині марганцевокислого калію (1 г на 1 склянку води). Для цього насіння поміщають у тканиновий міше­чок і опускають на 20—25 хв. у розчин, а потім промивають водою.

Після такої обробки насіння замочу­ють в поживному розчині: в 1 л води роз­водять столову ложку деревної золи.

Насіння в мішечках опускають у по­живний розчин на 12 годин, після чого, не промиваючи, поміщають у чисту воду на 24 години. Температура води й пожив­ного розчину — 24—25°С.

Потім насіння треба загартувати. Для цього його поміщають у холодильник (у середину, де температура плюс 1—2°С) і залишають на 1—2 доби, час від часу об­прискуючи чистою водою, щоб тканино- ві мішечки з насінням не підсохли. Після охолодження насіння відразу ж висіва­ють у ґрунт, де вони дають швидкі дружні сходи.

Технологію підготовки насіння можна значно спростити, якщо застосувати рід­ке органічне добриво «Ріверм».

Тонким шаром насіння розкладають на тканині й обприскують 2% розчином «Ріверм». Після завершення обробки насіння на 8 годин прикривають тка­ниною, а потім висушують і висівають у грунт.

Важливе значення для приготування робочого розчину має температура води, яка має бути 20—25°С. Варто завжди пам’ятати, що «Ріверм» заливають у воду, а не навпаки. При цьому вміст розчину не можна перемішувати протягом 5—10 хвилин.

Існує безліч способів вирощування розсади: у спеціальних формах, торф’я­них і кокосових горщиках, стаканчиках, ящичках, парниках та теплицях.

У домашніх умовах найпоширеніший спосіб вирощування розсади — в ящичках на підвіконні, а в промислових умовах — у парниках та теплицях, але можливий і комбінований спосіб, який найбільш ре­зультативний.

Для вирощування помідорів у відкри­тому грунті, при комбінованому способі вирощування розсади, насіння висівають в ящички в середині березня. Насіння гі­бридів і високорослих сортів помідорів, призначених для висаджування в тепли­ці, висівають 5—25 лютого.

Як ґрунтову суміш використовують одну частину торфу, одну частину пе­регною, дві-три частини кротовини чи дернової землі. На одне відро ґрунтової суміші додають склянку деревної золи, 30—40 г перемеленої на м’ясорубці яєч­ної шкарлупи і 0,5—0,6 кг цеоліту (фрак­ція 0—3 мм). Можливі й інші варіанти ґрунтової суміші.

Будь-яку суміш ретельно перемішу­ють, причому роблять це заздалегідь, за 6—7 днів до посіву. Суміш має бути зво­ложеною. У день висівання її насипають у ящик, розрівнюють і злегка ущільню­ють. Потім поливають теплою водою (35—40°С), роблять борозенки через

7 см, глибиною 1,0—1,5 см. Насін­ня сіють у борозенки з відстанню 1,5— 2,5 см (з наступним пікіруванням), 4— 5 см (без пікірування), не частіше. Після висіву насіння засипають цією ж суміш­шю. Ящики з посівами ставлять у тепле світле місце, де температура повітря не нижче 22°С і не вище 25°С. Через 6—7 днів мають з’явитися сходи.

Кожний сорт висівають в окремий ящик чи коробочку.

 

Категория: Все о "Риверме" | Добавил: Admin (27.05.2014)
Просмотров: 683 | Теги: Ріверм і помідори | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Копирование материалов сайта разрешается только с указанием ссылки  www.riverm.com.ua как на источник материала
Все права защищены!!! Copyright MyCorp © 2018 |