Пятница, 16.11.2018, 10:41Главная | Регистрация | Вход

Аудитория сайта

Форма входа

Категории раздела

Каталоги,рейтинги

Херсонский ТОП

Поиск

Облако тегов

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Каталог статей
Главная » Статьи » Все о "Риверме"

"Ріверм" і огірки

Майже в усіх аграрних виданнях приділяють багато уваги технології вирощування огірків, але, на жаль, ці агротехнології не сприяють отриманню корисної для нашого здоров’я органічної продукції.

Порівняно з помідорами огірки менше уражуються вірусними, грибковими та бакте¬ріальними захворюваннями. Та все одно значна кількість огірків, вирощених в Україні, шкідливі для нашого здоров’я. Які ж причини? Насамперед — це неправильний обробі¬ток землі, зокрема застосування пестицидів для боротьби з бур’янами та отрутохіміка¬тів для запобігання розвитку різноманітних хвороб, а також надмірне внесення тради¬ційних мінеральних добрив.

Нерідко наші читачі запитують, а як же обходитись без отрутохімікатів, коли вже на початку серпня, а інколи і в середині липня огіркова гудина призупиняє вегетацію і поступово відмирає?

У попередніх номерах журналу «Агросвіт України» надавалось багато інформації, як виростити огірки без застосування отрутохімікатів, але вона мала вибірковий ха¬рактер.

Починаючи з цього номера, ми надамо вам повну технологію з вирощування орга¬нічних (екологічно чистих) огірків. Точніше, це систематизований матеріал, який дру¬кувався раніше, з деякими змінами та додатками.

Повна технологія вирощування органічних огірків в Україні друкується вперше.

Вирощування огірків без застосування отрутохімікатів

ОВОЧІВНИЦТВО

Історична довідка

Історія появи огірка сама по собі дуже цікава. Огірки відомі як овочева рослина майже шість тисяч років. Батьківщина огірка — тропічні й субтропічні райони Індії й Китаю, підніжжя Гімалаїв. Плід огірка, як і гарбуза, — ягода. В північно- західній Індії дикі огірки ростуть й до¬тепер у лісі, обвиваючи дерева, як ліани. Плоди диких огірків дрібні й неїстівні. Зображення огірка на фресках Давнього Єгипту й у давньогрецьких храмах вказує на його доволі поважний вік.

Сьогодні нам важко уявити стіл без огірків навіть взимку. Але в старі часи в багатьох країнах світу огірки були вели¬кою рідкістю. Турецький султан Маго¬мет Другий, жорстокий і жадібний, один раз наказав розрізати животи своїм семи придворним, щоб довідатися, хто з них з’їв один із присланих йому в подарунок огірків. Нині огірок звичайний овоч на городі, але любимо ми його від цього не менше.

У Китаї і Японії висівають огірки тричі на рік. Огірками обплетені парка¬ни в селах.

Вважається, що до Європи огірок по-трапив завдяки завойовницьким походам стародавніх греків в Азію. Греки назвали огірок "аорос", що в перекладі означає "нестиглий", оскільки плоди вживали в їжу недостиглими. Слово "аорос" по¬ступово перейшло в "аугурос", а на Русі трансформувалося в "огірок".

На теренах України перші огірки з’явилися ще до IX століття, але попу-лярними стали тільки в XV столітті. Із усіх відомих нам сортів найдавнішими є ніжинські огірки. В давні часи їх со¬лили навіть у гарбузах. В літописах про них писали: «Ніжинські молоді огірки з тонкою шкірочкою, щільним м’якушем й без порожнеч дуже гарні при засолі».

Мандрівники із Західної Європи ди-вувалися, що огірки на Русі вирощують у величезній кількості й що тут в холодних сурових умовах вони ростуть навіть кра¬ще, ніж у Європі.

Мешканці Київської Русі завжди вва¬жали огірки своєю національною їжею.

Огіркові рекорди занесені навіть до книги Гіннеса. Так найдовший огірок, вирощений в Угорщині, — 1,83 м. Він на-лежить до китайського різновиду огірків. У приміщенні вдалося виростити огірок вагою понад 6 кг, а у відкритому грунті - 3,7 кг

Що привабливого в огірку? Скоріше не смак, а відчуття свіжості, аромату й особлива соковитість.

Зелений доктор

Огірок має доволі цінні смакові, ді¬єтичні й лікувальні властивості. Він єди¬ний з овочів, плоди якого ми їмо зелени¬ми і недостиглими.

Огірки складаються: на 97% з води, близької за своїм складом до дистильо¬ваної, білка 0,7 — 1% , цукрів - 2%, він містить вітаміни С, В, В2, Р, РР, провіта¬мін А, ферменти, ароматичні речовини й мінеральні солі. Огіркова вода допомагає розчиняти шкідливі токсини, сприяючи очищенню організму від шлаків. Неви-падково в Україні солоні огірки їдять на закуску під час випивки, а огірковий роз¬сіл п’ють на похмілля.

Лужні солі (вони становлять 75% від загальної кількості мінеральних солей, що містяться в плоді огірка) знижують кислотність шлункового соку, а високий вміст калію (174 мг - на 100 г сирої маси) сприяє видаленню води з організму й благотворно впливає на роботу серця, нирок, печінки.

Крім того, солі калію, кальцію, маг¬нію, заліза, фосфору, кремнію, йоду, а також білки, органічні кислоти й осо¬бливі ферменти, які є в огірку, близькі за структурою до інсуліну.

Із часів Гіппократа огірок вважається одним із найбільш цілющих плодів.

Невипадково в Стародавній Греції цей овоч зображували на фресках свя¬тилищ, у Єгипті малювали на жертовних столах і укладали в гробниці найімениті- ших фараонів. Огірки як лікувальну їжу рекомендували Феофраст і Діоскорид. А як писав Авіценна, вони особливо ко¬рисні для профілактики захворювань пе¬чінки й шлунка, краще за інших засобів знімають жар, угамовують спрагу

Сучасні медики підтвердили: завдяки цілому комплексу цілющих речовин, що міститься в цьому овочі, огірки благо¬творно впливають на діяльність серцево- судинної системи, шлунка, підшлункової залози, кишківника, знижують кров’яний тиск, знімають набряки й навіть припи¬няють випадіння волосся. Тому з віком, коли необхідно розвантажити серце, нир¬ки, усунути набряклості, їх варто вводити в щоденне меню. Та й дітям огірки необ-

ОВОЧІВНИЦТВО

хідні як найкраще джерело цілого комп¬лексу біологічно активних речовин.

Втім, за суворою ботанічною класи-фікацією, огірок, подібно до своїх "по-братимів" кавуна й гарбуза, зовсім навіть не овоч, а ягода, точніше, помилкова ягода, одна із найцілющих і єдина з усіх, яку використовують в їжу в незрілому "зеленому" вигляді, поки є зав’яззю. І чим огірочки молодші, тим більше вони цінуються, особливо дво-, триденні (пі¬кулі) і три—, чотириденні (корнішони).

У народній медицині огірок застосову-ють як проносний, сечогінний і жароз-нижувальний, противокашлевий засіб, а також для лікування хвороб легень і нирок.

Огірки підвищують апетит, збуджу¬ють секрецію травних залоз, поліпшують усмоктування жирів і білків. Тим, хто хоче схуднути, свіжі огірки можуть допо¬могти, тому що вони затримують пере¬творення вуглеводів у жири.

Настій і відвар з осінніх листків (ба-дилля) у народній медицині рекоменду¬вали приймати при кровотечах різного походження.

Крім того, огірковий сік застосову¬ють як косметичний засіб, що омолоджує шкіру, відбілює її, надає їй бархатистості і матовості, а також сприяє видаленню ву-грової висипки, ластовиння, пігментова¬них плям і засмаги. Корисно час від часу протирати обличчя скибочками огірка.

Найпоширеніші рецепти домашніх масок з огірка

Маска для в’ялої шкіри. Взяти по 2 столові ложки огіркового соку й рожевої води, додати столову ложку вершків. Усе гарненько збити за допомогою міксера. Отриману піну нанести на обличчя, че¬рез 5—10 хв зняти маску ватяним тампо¬ном, змоченим у рожевій воді.

Живильна маска для сухої шкіри. Взяти по ложці дрібно натертого огірка і сметани, все добре перемішати, отрима¬ну масу нанести на обличчя на 15 хв, піс¬ля чого змити маску теплою водою. Щоб маска була ефективною, її треба робити двічі на тиждень.

Маска для жирної шкіри. До 2 сто¬лових ложок свіжого огіркового соку до¬дати збитий яєчний білок. Усе гарненько перемішати. Маску нанести на 15 хв, піс¬ля чого умитися прохолодною мінераль¬ною водою.

Жирну шкіру косметологи рекомен-дують протирати спиртовою огірковою настойкою.

Відбілююча маска. На обличчя на 25 хв потрібно накласти шкірку огірка.

Краси й здоров’я вам!

Огірковий сік поліпшує стан зубів, во-лосся, нігтів.

Солоні й мариновані огірки не мають лікувальних властивостей. Їх не рекомен-дують вживати людям, у яких хворі нир¬ки, печінка, серцево-судинна система, шлунково-кишковий тракт, гіпертонія, атеросклероз, а також вагітним.

Вибір місця і підготовка ділянки

Огірки люблять родючі, багаті на гу¬мус грунти. Важкі, водонепроникні, кис¬лі та засолені грунти годяться, якщо їх поліпшити, внісши попередньо органіч¬ні добрива, цеоліт або деревний попіл.

Найкращими попередниками для огірків є буряки, картопля, морква, го¬рох, а також зелені та пряні культури.

Надлишок вологи в грунті й особливо в повітрі негативно позначається на рос¬ті й розвитку багатьох рослин, зокрема й огірків, які як і помідори стають кволи¬ми, уражуються вірусними, грибними та бактеріальними захворюваннями, квіт¬ки погано запилюються і не утворюють зав’язей. Тому не випадково в серпні, коли ночі стають прохолоднішими, а дощі частішають, більшість сортів огір¬ків відмирає. На відміну від помідорів, огірки більш чутливі і до нестачі воло¬ги в грунті. Іде потепління на планеті, уникнути якого неможливо. На теренах України в весняно-літній період дедалі частіше трапляються засухи, які вплива¬ють не тільки на зменшення зав’язі, а і на смакові властивості огірків. Плоди огір¬ків скручуються і віддають гіркотою.

Уникнути цього можна, застосував¬ши крапельне зрошування. Це можливо для селянина, але, на жаль, далеко не кожний дачник може забезпечити по¬стійний контроль за системою крапель¬ного зрошення. Зазвичай, дачники від¬відують свої ділянки тільки один—два дні на тиждень. І тут в нагоді може стати За¬карпатський природний цеоліт (фракція

1—         5 мм).

Використання цеоліту в овочівництві забезпечує не тільки високу схожість насіння, а і прискорюється зростання, розвивається сильна коренева система. Він має багатий склад мікроелементів, працює в грунті до 10 років. Цеоліт є резервуаром води і підтримує необхідну вологість грунту, при поливі він вбирає вологу в себе, а потім поступово в необ¬хідних кількостях віддає рослинам (один кілограм цеоліту здатний ввібрати близь¬ко сімсот грамів води). Цеоліт перешко¬джає накопиченню в огірках токсичних речовин (нітратів, радіонуклідів), важких металів, що дуже важливо для здобуття екологічно чистих продуктів. Під дією мінералу зменшується вимивання азоту з грунту, підвищується водна місткість дерново-підзолистих, супіщаних і низь¬кородючих грунтів. Завдяки внутрішній пористій будові цеолітів підвищуються аераційні властивості чорнозему і важ¬ких глинистих грунтів, земля стає пухкі¬шою і повітропроникною. Цеоліт можна використовувати разом з органічними добривами.

Окрім цього цеоліт розкислює кислі грунти.

Слід також зазначити користь цеолі¬ту для дачників, які не можуть приділяти багато уваги поливу овочевих культур, зокрема огірків.

Застосувавши цеоліт, ви створите для овочевих культур комфортні умови для їхнього розвитку і вони завжди матимуть чудовий вигляд, на них не зможе поді¬яти тривала засуха, нерегулярний полив і низькородючі грунти.

Під огірки у відкритих грунтах цеоліт вносять із розрахунку 2,5—5 т на 1 га (25— 50 кг на одну сотку). При посіві огірків його можна додатково вносити в рядок по 200 г на 1 погонний метр.

На кислих грунтах погано розвива¬ються багато видів рослин, в тому числі огірки, внесення цеоліту 50 кг на 100 м2 змінюють кислотність грунту на ней¬тральну.

Корисний цеоліт і при вирощуван¬ні огірків у закритому грунті. Грунт для теплиць на основі цеоліту відрізняєть¬ся якістю і поживними властивостями. Кращі грунтові суміші:

*1 частина цеоліту, 1 частина торфу, 1 частина перегною;

*1 частина цеоліту, 2 частини пере¬гною, 1 частина дернової землі;

*1 частина цеоліту, 2 частини торфу.

Цеоліт в тепличних субстратах, як і у відкритому грунті, забезпечує прекрасну аерацію грунту (повітропроникність), під-вищує схожість насіння та врожайність.

Як бачите, цеоліт - це чудова знахід¬ка для селян та дачників, які хочуть ви-рощувати органічну овочеву продукцію.

На перезволожених грунтах та в регіонах, де багато опадів необхідно збільшити кількість цеоліту. До кожної ділянки потрібен індивідуальний під¬хід. За необхідності, вам безкоштовно нададуть консультацію з визначенням необхідної кількості цеоліту в редакції журналу «Агросвіт України» за телефо¬нами 067-656-59-39, 093-322-45-40.

Ділянка під огірки має бути захище¬ною від холодних вітрів, не затіненою, але й не відкритою цілоденно для пеку¬чого сонячного проміння.

Огірок — середньовимогливий до світла. Він найліпше розвивається за 9—12-годинного світлового дня. Особли¬во важливий неповний світловий день для огірків протягом перших 20—25 днів після появи сходів. За повного ж світ¬лового дня рослини буяють, при цьому утворюється мало плодів, вони хворіють.

Якщо на обраній ділянці немає при-родних чи ще якихось затінювачів, котрі уберегли б рослини від надміру сонця, потрібно попередньо обсадити їх кулі¬сами, тобто високорослими рослинами: кукурудзою, соняшником, мальвами чи іншими квітами тощо.

Висівають кулісні рослини смугами, або в кілька рядків з таким розрахунком, аби на час появи сходів огірків вони до¬сягали 25—30 см висоти. Створені ку¬ліси убережуть ніжні стебла огірків від холодних вітрів, сприятимуть підви¬щенню середньодобової температури повітря на ділянці, створять своєрідний мікроклімат.

Огірки, як і інші овочеві культури, добре реагують на органічні добрива і особливо гній, що містить азот, фосфор, калій, кальцій, магній, марганець, сір¬ку, бор та інші необхідні для живлення елементи. Від гною не тільки підвищу¬ється вміст поживних речовин у грунті, а й збільшується кількість вуглекислоти, необхідної для розвитку рослин.

На важких грунтах цеоліт та гній вносять восени під культивацію, а на легких — рано навесні з розрахунку 30¬50 т гною на 1 га.

На присадибних і дачних ділянках замість цеоліту можна внести дерев¬ний попіл із розрахунку 4-5 відер на одну сотку

ОВОЧІВНИЦТВО

Якщо ви хочете отримати органічну продукцію, то перш за все необхідно від-мовитись від оранки, щоб не зашкодити ґрунтовій біоті. Замість оранки навесні проводять культивацію (розпушування) грунту на глибину 10-15 см.

Спостереження редакції журналу «Аг-росвіт України» і опитування серед фер¬мерів показали, що за ціновою політикою, пристосованістю до наших грунтів, якістю та надійністю, краща ґрунтообробна тех¬ніка для українських полів — ВАТ «Хмель- никсільмаш».

На присадибних і дачних ділянках та в теплицях культивацію виконують за допомогою мотокультиватора, а за його відсутності грунт розпушують плоскорі- зом Фокіна.

Підготовка насіння до сівби

Підготовка насіння -дуже важливий етап у технології вирощування огірків. Насіння має бути чистосортним, з до¬брою схожістю та енергією проростання, не нижче 1-го класу за сортовими та по¬сівними якостями. Енергію проростання визначають у процентах від кількості на¬сіння, яке проросло і наклюнулося про¬тягом шести днів, а схожість у лабора¬торних умовах через 10 днів.

З огляду на те, що останніми роками огірки уражаються хворобами, і насампе¬ред несправжньою борошнистою росою, слід, за можливості, обирати для сівби стійкі до цієї хвороби сорти. Вибираючи сорт огірків, нестійких до несправжньої борошнистої роси, особливо цінних для овочівників-любителів, слід віддати пе¬ревагу ранньостиглим сортам, аби вони розпочали плодоносити до масового ура¬ження рослин пероноспорозом, що спо¬стерігається в Україні щорічно у другій половині липня.

Якщо ви хочете мати гарантований урожай огірків, запасайтеся насінням 2—4-річної давності. Сходи такого на¬сіння стійкіші до ураження хворобами і значно урожайніші.

 

Якщо ж так сталося, що з якоїсь при¬чини ви змушені висівати однорічне на¬сіння, то прогрійте його протягом 2-2,5 години за температури 50-55°С.

Урожайність огірків залежить не тіль¬ки від сорту, а і від його якості. Аби бути впевненим у якості сорту, не купуйте на¬сіння на лотках, у випадкових людей чи на базарах, а користуйтесь перевіреними фірмами.

Калібрування насіння. Щоб бути упев-неним у повноцінності насіння, яке ви маєте висівати, опустіть його у 3—5-про- центний розчин звичайної солі (30— 50 г на літр води). Протягом 5 хв. насіння перемішують і дають відстоятися 4-5 хв. Ваговите, стигле насіння осяде на дно, а дрібні і щуплі спливуть. Повноцінне на¬сіння 2—3 рази добре промивають у чис¬тій проточній воді, розстилають тонким шаром на брезенті чи мішковині, просу¬шують до сипучості.

Слід зауважити, що насіння, яке при-дбано в авторитетних фірмах такої пере¬вірки не потребує.

Передпосівна підготовка насіння. Щоб виростити гарний врожай огірків, захис¬тити їх від хвороб, необхідно безпосе¬редньо перед висіванням провести спе¬ціальну обробку насіння. Мета обробки — знезараження насіння від небезпечних грибкових, вірусних і бактеріальних за-хворювань, забезпечення необхідними для їх життєдіяльності мікроелементами, адаптація до несприятливих умов зо¬внішнього середовища.

Прогрівання. Найпростіший спосіб прогрівання насіння — на лежанці, печі, біля батарей центрального опалення за температури 30—35°С протягом 5-7 діб (за нижчих температур термін збільшується), або перед висіванням витримати насіння 2 години в гарячій воді (50—55°С).

Знезараження. Щоб запобігти захво-рюванню рослин грибними та бактеріаль-ними хворобами, насіння дезінфікують в 1%-ному розчині марганцевокислого калію (1 г марганцю на 1 склянку води). Для цього насіння поміщають у полот¬няний мішечок і опускають на 20-25 хв. у розчин, а потім промивають водою. Окрім запобігання хворобам, така об¬робка сприяє також підживленню насін¬ня і дружнім сходам.

Збагачення мікроелементами. Для при-скорення появи сходів, гарного розвитку рослин і надання їм стійкості до неспри-ятливих умов зовнішнього середовища, насіння витримують у розчині деревного попелу, який містить понад 30 елементів живлення. Для цього розчиняють 2 лож¬ки попелу в 1 л теплої води і замочують у ньому насіння протягом 3 годин. По¬тім не промиваючи, насіння поміщають у чисту воду на 2 години. Температура води й розчину має бути 24-25°С.

Як поживний розчин можна вико¬ристати сік вазону столітника (алое). Спершу зрізане листя витримують у тем¬

ряві при кімнатній температурі протягом 5 діб, вичавлюють сік, у який на 1 добу кладуть насіння. Потім насіння занурю¬ють у чисту воду на 2 години і сушать.

Загартування насіння. Для цього насіння кладуть у холодильник (у серед¬ину, де температура плюс 1—3°С) і зали¬шають на 1—2 доби, час від часу обпри¬скуючи чистою водою, щоб полотняні мішечки з насінням не підсохли. Після охолодження насіння відразу ж висіва¬ють у ґрунт, де вони дають швидкі друж¬ні сходи.

Таке насіння можна висівати раніше, воно менше боїться похолодань, пророс¬тає при нижчій температурі.

Технологію підготовки насіння можна значно спростити, якщо застосувати рід-ке органічне добриво «ріверм».

Тонким шаром насіння розкладають на мішковині і обприскують 2% розчи¬ном «Ріверм». Після завершення оброб¬ки насіння на 8 годин накривають тка¬ниною, а потім висушують і висівають у грунт. Застосування органічного добрива «Ріверм» не тільки скорочує процедуру підготовки насіння, а і сприяє кращій пристосованості рослин до примх пого¬ди та поліпшує врожайність.

Важливе значення для приготування робочого розчину має температура води, яка має бути 24—25°С. Варто пам’ятати, що «Ріверм» заливають у воду, а не навпа¬ки. При цьому вміст розчину не можна перемішувати протягом 5—10 хвилин.

Після обробки органічним добривом «Ріверм» насіння дає швидкі дружні сходи.

 

1*2011

Слід зважати на те, що насіння, яке піддавали тій чи іншій обробці, треба швидко висіяти у вологий і теплий ґрунт, інакше воно може загинути швидше, ніж необроблене насіння.

Сівба у відкритий грунт

Висівають огірки, коли грунт прогрі-ється до 10—12°С. На грядки, вкриті аг-роволокном можна висівати на два тижні раніше.

Сіють насіння рядками з шириною міжрядь 70—120 см і відстанню в рядках

6—         12 см на глибину 2—2,5 см.

При ранній сівбі огірків важливо убе-регти сходи від холодів і приморозків, які можливі навіть в середині травня. Для цього досвідчені овочівники висівають насіння за три прийоми з інтервалом 5—7 днів. Якщо рослини, посіяні раніше, за¬гинуть від приморозків — залишаться ті, які висівалися пізніше.

Або чинять ще так. Беруть сухе, на-мочене і проросле насіння, змішують і висівають. На випадок похолодання — ранні сходи з пророслого насіння гинуть, а пізні, із сухого, зберігаються.

При появі 2—3 справжніх листочків рослини обприскують 1,5—2% розчином «Ріверм». Температура розчину 18—22°С.

Це органічне добриво не тільки сти-мулює розвиток рослини, а і захищає від заморозків. Обприскавши рослини, ви значною мірою захистите їх від вимер¬зання протягом семи днів. Це бажано зробити і за наявності агроволокна.

Раніше, для отримання ранньої про¬дукції та захисту від заморозків ділянки, засіяні огірками, перекривали поліе¬тиленовою плівкою, при застосуванні якої потрібно приділяти багато уваги вентиляції рослин та запобіганню опі¬ків. Застосування накривного неткано¬го матеріалу (агроволокна) АГРОТЕКС® повністю усуває проблему вентиляції і опіків.

Для огірків застосовують накривний матеріал АГРОТЕКС® щільністю 17 і 30 г/м2. Матеріал проникний для води й повітря; захищає рослини від легких ніч¬них заморозків (від -3 до -7°С) і холодних туманів. Полотно створює сприятливий мікроклімат і збільшує період вегетації рослин. Матеріал має високу міцність; ви-пускається з УФ-стабілізатором. Термін експлуатації — до трьох сезонів. Матеріали АГРОТЕКС® випускає ТОВ «Гекса — не¬ткані матеріали» шириною 1,6 і 3,2 метра, у рулонах, довжиною 200 і 500 метрів погон-них і відрізами у пакетах по 10 метрів по-гонних, що може задовольнити як потреби фермерів, так і дачників та селян.

Завдяки застосуванню агроволокна в комплексі з «Ріверм» огірки зможуть витримати навіть дуже низькі темпе¬ратури.

Подальший догляд за рослинами — виполювання бур’янів і в разі потреби один—два поливи (на легких піщаних грунтах їх може знадобитися більше).

Далі буде.

Валерій Васильович козак

 

 

Врожайність, смакові властивості огірків та їх захист від хвороб значною мірою залежить від сорту та якості насіннєвого матеріалу. Замовити та придбати якісний насіннєвий матері¬ал багатьох кращих вітчизняних і за-кордонних сортів овочевих і квіткових культур (оптом та вроздріб) можна за адресою:

вул. Народного ополчення 15, м. Київ, 03680,

ТОВ „Агрофірма-Елітсортнасіння”.

Телефони: (044) 249-09-74, 249-09-75, 249-09-76, 249-09-60. Факс: (044) 249-93--09.

E— mail :elitsort@ln.ua www.elitsort.com.ua Доставка по всій Україні.

За додатковою інформацією з питань придбання агрегатів швидкісного обробітку грунту, які заощадять Ваші кошти, та отримання кваліфікованої консультації зі збереження цінності грунтів і органічного землеробства звертайтесь до ВАТ «Хмельниксільмаш»: 22000, м. Хмельник, Вінницька обл., вул. Леніна, 56.

Тел.: (04338) 2-26-49, 2-21-78,

2-            27-44, 2-21-49, 2-25-11,

2-            25-06, 2-20-55.

Придбати цеоліт, який при комплексному застосуванні поліпшить дію органічних добрив та отримати докладнішу інформацію можна, звернувшись до компанії «Закарпатський цеолітовий завод» за телефонами:

(044) 545-16-16, 067-440-81-22, www.dpzzz.com, або до відділу роздрібної торгівлі за телефонами:

(044) 360-32-94, 097-100-44-11, www.ceolit.com.ua

ОВОЧІВНИЦТВО

Придбати агроволокно АГРОТЕКС® та отримати докладнішу інформацію по його застосуванню можна, звернувшись до ТОВ "Гекса УТП", за адресою: 04080, м.Київ, вул. Новокостянтинівська, 9. Телефон: (044) 277-94-58. Тел./факс: (044) 277-94-54, 277-94-55. E-mail: kiev-agro@gexa.ru www.agroteks.ua

21

Придбати органічний препарат «Ріверм» та отримати докладнішу інформацію про їх застосування в овочівництві, рослинництві, садівництві, виноградарстві і ягідництві можна в

ТОВ «Aгро-Біо-Тех» за телефонами: (05542) 4-59-25; (050) 621-59-77. www.riverm.com.ua

Категория: Все о "Риверме" | Добавил: Admin (27.05.2014)
Просмотров: 1182 | Теги: Риверм и огурцы | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Копирование материалов сайта разрешается только с указанием ссылки  www.riverm.com.ua как на источник материала
Все права защищены!!! Copyright MyCorp © 2018 |